Selecteer een pagina

Zelf pinda’s kweken

Werkt dat?

Lijkt het je ook leuk om zelf pinda’s te kweken? Verwacht geen zakken vol oogst, maar het is mogelijk. 

Arachis hypogaea oftewel de pinda. Hij wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd.

Eigenlijk is de pinda geen noot, maar behoort hij tot de peulvruchten, vlinderbloemigen.

Het is een 1-jarige plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt.

Hij is in de 16e eeuw door de Spanjaarden verspreid en wordt in diverse continenten geteeld.

De pinda is al lang bekend als gezonde eiwitrijke snack, met veel onverzadigde vetzuren. Hij bevat ook veel vit. waaronder B3, B11, E en tryptofaan. 

Hij groeit het best in een warm klimaat, maar bij een zonnige zomer zijn er ook hier leuke resultaten. Zowel in de volle grond als in een pot voor op het terras.

De plant vormt gele bloemen, die, als ze bevrucht zijn, de grond in groeien. Daar, in de aarde, vormen zich dan de pinda’s. Net zoals de meeste peulvruchten houdt de pindaplant niet van te zwaar bemeste grond, liefst wat doorlaatbare (zand)grond. De plant legt zelf stikstof vast.

Je kunt de pinda het best binnen voorzaaien, ze kiemen bij kamertemperatuur, kan zo tussen 20-24 graden. Je kunt ze in zijn geheel zaaien. Je kunt ook de zaden er uit halen en die zaaien. Belangrijk is dat het bruine vliesje intact blijft. Deze laatste manier is de snelste manier van kweken.

Je kunt ze tussen een paar laagjes vochtig keukenpapier leggen en dit goed afdekken. Ze ontkiemen na ong 5-7 dagen. De gekiemde zaden kun je dan in een potje met aarde doen. Je kunt ook rechtstreeks in een potje vochtige aarde zaaien, ook afdekken totdat het plantje boven de grond komt.

Zet het plantje op een zonnige warme plek. Vanaf half mei, na IJsheiligen kun je de plantjes naar buiten doen. Wel nog even wat afharden voor die tijd. Ze kunnen in de volle grond, best wat aanaarden, dat de plant wat op een heuveltje staat. In een grote pot kan ook prima.

Geef de plant regelmatig water, laat hem niet helemaal uitdrogen.

Zo rond september/oktober kun je oogsten. Je ziet vanzelf wanneer; net als met een aardappelplant gaat het loof afsterven.

Veel succes en plezier!